Nieuws

September 2021 : Statiegeld actie bij Albert Heijn

In de maand augustus mocht SOMO weer meedoen met de opbrengst van de statiegeld-bonnen bij Albert Heijn Plesmanlaan.
Klanten van AH Plesmanlaan kunnen het geld van hun ingeleverde flessen bij de kassa terug krijgen of het bonnetje doen in een box voor een specifiek goed doel, die naast het emballage-apparaat staat.
Er is ruimhartig gegeven aan SOMO want de opbrengst was wel € 261,80 !! Wij bedanken de medewerkers van Albert Heijn Plesmanlaan voor het optellen van al die bonnetjes!

September 2021 : Nederlands bezoek in Outjo

Op 11 juni 2021 waren Annelien van der Werff en haar gezin in Outjo bij de Maarssen Primary school. Zij had tevoren contact gezocht met Fina Job en met Gerhard Overdijkink (SOMO). Fina Job gaf ons buiten informatie over de school en er werd eten uitgedeeld. Annelien: “Erg mooi en bemoedigend wat daar allemaal gebeurt! Mijn zoontje en ik mochten helpen met eten uitdelen, dat maakte wel indruk op ons (zie foto).

We hebben een bescheiden donatie, wat schoolspullen en kleding meegenomen. Fina zorgde ervoor dat we ook nog voor 100 kinderen brood kochten bij de plaatselijke Spar. Ze vertelde dat ze met onze donatie (800 Namibische dollar, zo’n €47) de vaste lasten gaat betalen (water en hout om mee te koken) en misschien wat vaatdoeken en een bezem.

Water schijnt erg duur te zijn hoorde ik al van anderen. Ik kreeg de indruk dat er nog best geldzorgen zijn. Sowieso is het op dit moment in Namibië erg moeilijk voor veel mensen, veel mensen zijn hun werk kwijt door COVID. We kwamen veel armoede tegen, regelmatig mensen en zelfs kinderen die ons om eten vroegen.

We beseffen eens temeer hoe rijk wel zijn, en hebben ook enorm genoten van het prachtige land en de dieren in Namibië”.

Juni 2021 : Nieuwe groentetuin bij Maarssen Primary School

In december 2020 heeft SOMO de Stichting Internationale Samenwerking Breukelen (SIBAB)+ (inmiddels Stichtse Vecht vandaar de +) gewonnen. Dit is een prijsvraag voor projecten die vanuit de Stichtse Vecht worden opgestart en die (o.a.) een bijdrage leveren voor mens en milieu, in Global South landen. 

Juni 2021 : Printer voor Maarssen Primary School

Ook een goed voorbeeld van de samenwerking is de aanschaf van een kopieerapparaat voor de Maarssen School. Na peiling en analyse van de behoefte, het wikken en wegen van vele offertes het enkele malen uitstellen van de levering (Corona!) is op 10 juni een mooie ‘copier’ geleverd.
Dit kopieerapparaat voorziet in de groeiende behoefte aan lesmateriaal voor de leerlingen. De leraren van de Maarssen School zijn er heel erg blij mee en (be)danken de donateurs en gulle gevers  van SOMO voor hun warme en liefdevolle harten.

Juni 2021 : Sponsoring 5 extra leerlingen

Dankzij de gulle giften van enkele donoren zullen 5 nieuwe leerlingen worden geselecteerd om naar school te gaan. Deze kinderen gaan naar verschillende scholen in Outjo, niet alleen naar de Maarssen-school. In Namibië is onderwijs gratis, maar toch wordt er van de ouders een investering gevraagd voor het schooluniform en toiletartikelen. Niet iedereen kan dit geld missen en daardoor zitten de armste leerlingen thuis. Het is heel mooi dat er weer nieuwe 5 kinderen een kans krijgen om onderwijs te volgen en daar zijn we heel erg blij mee!

Maart 2021 : Wijziging bestuur SOMO

In december 2020 heeft er een wijziging plaatsgevonden binnen het bestuur. Sinds begin 2019 had SOMO geen voorzitter.
Gerhard Overdijkink, sinds 2016 secretaris, heeft eind 2020 besloten het voorzitterschap op zich te nemen.


Marie-Anne Hoogervorst heeft de functie van secretaris overgenomen. Zij is sinds mei 2019 bestuurslid van SOMO.

Het bestuur is zeer content dat alle functies (voorzitter, secretaris, penningmeester en algemeen bestuurslid) nu weer zijn vervuld en ziet uit naar continuering van de goede onderlinge samenwerking

Maart 2021 : De groentetuin

Nadat we het beschadigde hek van de groentetuin hebben gerepareerd, heeft SOMO ook geïnvesteerd in het overschaduwen van de groentetuin. Door deze netten wordt voorkomen dat er veel water uit de grond verdampt. Een mooie duurzame investering!

Deze netten zijn in maart 2021 geplaatst en bieden bescherming tegen de zon en vraatzuchtige dieren.

    

bekijk ook het filmpje binnen de overdekte tuin

en een filmpje van de Soup Kitchen en Groentetuin.

December 2020 : De groentetuin

In de nieuwsbrief van september 2020 hebben we u geïnformeerd over de diefstal van het hek rondom de groentetuin. Dat was een groot verlies omdat de verbouwde groente voor iedereen bereikbaar was. Nu hebben we goed nieuws. Mede dankzij ons bestuurslid Hein en zijn vrienden in Outjo hebben we een nieuw hek kunnen realiseren.

Zoals op de foto’s te zien is, is het hek inmiddels geplaatst.

De tuin is zodoende gebruiksklaar en de mensen in Outjo hopen op voldoende regen voor een goede oogst zodat de Soupkitchen soep kan bereiden met zelf geteelde groenten.

Dit is belangrijk omdat het hen meer zelfvoorzienend en dus minder afhankelijk maakt van onze giften.

December 2020 : Flessenactie Albert Heijn Maarssen-Dorp

Bij de Albert Heijn in Maarssen-Dorp hebben klanten wederom de mogelijkheid gehad om hun statiegeld te doneren aan SOMO. In een periode van vier weken is maar liefst €266,40 gedoneerd.

Dat is een prachtig bedrag en we bedanken Albert Heijn Maarssen-Dorp en alle klanten die hun statiegeld hebben gedoneerd hiervoor!

September 2020 : Flessenactie Albert Heijn Breukelen

Bij Albert Heijn in Breukelen hebben klanten hun statiegeld kunnen doneren aan SOMO. 

Op de foto is te zien hoe een cheque van € 135,00 euro door een medewerker van AH aan Mariëtte van der Wilt (penningmeester SOMO) wordt gegeven. Deze bijdrage waarderen we zeer en helpt om ook volgend jaar voldoende geld te hebben voor onze hulp aan Outjo

September 2020 : Inzamelingsactie in Maarssen 

Zoals u in eerdere nieuwsbrieven hebt kunnen lezen heeft basisschool Het Kompas vorig schooljaar op beide locaties geld ingezameld voor SOMO. Deze inzameling heeft een prachtig bedrag van ongeveer 1000 euro opgeleverd. 

Op de foto is een leerling te zien van Het Kompas die zelfgebakken cakejes heeft verkocht voor Outjo. Dat ze thuis verteld heeft dat Outjo in Kenia ligt (zie tekst op foto) nemen we haar helemaal niet kwalijk. Het is juist fantastisch dat dit jonge meisje al zo betrokken is!

Juni 2020 : Nieuw bestuurslid : Marie-Anne Hoogervorst stelt zich voor

Ik ben Marie-Anne Hoogervorst en ik maak sinds begin juni deel uit van het bestuur van SOMO. Ik woon samen met man en kinderen al geruime tijd in Maarssen. De stichting SOMO was me hierdoor bekend. Toen wij plannen maakten om vorig jaar zomer naar Namibië te gaan, heb ik contact gezocht met het bestuur van SOMO met de vraag of we iets voor hen konden betekenen tijdens onze vakantie. Dat kon!

Bij thuiskomst heb ik onze ervaringen gedeeld met het bestuur en heb ik een aantal vergaderingen bijgewoond. Omdat ik met eigen ogen heb gezien hoe belangrijk de werkzaamheden van SOMO zijn voor de mensen van Outjo, heb ik besloten hier samen met de andere bestuursleden graag een steentje aan bij te dragen!

Maart 2020 : Groentetuin

Er is goed nieuws van het groentetuin project. Als u dit leest is de eerst oogst binnen !

Dankzij de vele zon, en een beetje regen, maar vooral goede bewatering zijn de eerste groenten goed opgekomen.

De groenten staan er prima bij en zijn waarschijnlijk gedeeltelijk al geoogst en gebruikt.

Hierna worden weer nieuwe groenten ingezaaid zodat er altijd verse groenten voor de soupkitchen beschikbaar zullen zijn.

Dit is een goede stap voor de soupkitchen naar met eigen verbouwde groenten gemaakte maaltijden.

Maart 2020 : De stand van zaken met zendingsgeld op basisschool Het Kompas Maarssen

Op één locatie van de school is al meer dan €300 opgehaald en op de andere locatie ook al bijna €200. Dat is geweldig nieuws.

De kinderen hebben in de hal poppetjes hangen die je op de foto ziet. Per strook is €10 ingezameld en bij 15 stroken is het hele poppetje ingekleurd en kan er in Outjo één kind naar school.

Het is mooi om te zien dat de kinderen fanatiek geld inzamelen voor SOMO!

December 2019 :Groentetuin

De eerst fase van het groentetuin project is bijna  afgerond. Er is een stevig hek geplaatst en de groentebedden met losse aarde zijn klaar om beplant te worden.

Het is nu het droge seizoen, maar in het volgende natte seizoen zullen de eerste groenten worden gezaaid, zodat de soupkitchen eigen verbouwde groenten kan gebruiken voor haar maaltijden.

December 2019 : Zendingsgeld van basisschool Het Kompas Maarssen

De leerlingen van basisschool Het Kompas in Maarssen nemen iedere week wat (klein)geld mee voor een goed doel en doen dit in een potje in hun klaslokaal.

Dit jaar is SOMO gekozen als het goede doel voor het zendingsgeld! Daar zijn we heel erg blij mee!!

Om de leerlingen van de school wat over SOMO te vertellen heeft Marie-Anne Hoogervorst, die zelf in Outjo is geweest, samen met Mariëtte vier presentaties gegeven: Op beide locaties van de school een presentatie voor de kinderen van de onderbouw en één voor de kinderen van de bovenbouw. De kinderen stelden hele goede vragen over onder andere het schooluniform, het eten en de taal in Outjo. We hopen dat de kinderen hebben meegekregen dat ze met een klein beetje geld de schoolkinderen van de Maarssen-school heel blij kunnen maken.

September 2019 : Bezoek Maarssens gezin aan Outjo

In augustus heeft de familie Hoogervorst een bezoek gebracht aan Outjo en daar mevrouw Fina Job, onze contactpersoon ontmoet. Samen hebben ze Blikkiesdorp bezocht, waar ze vele handen hebben geschud en de indrukwekkende leefomstandigheden hebben aanschouwd.

De Maarssenschool zelf was dicht maar er was een kidsclub in de kerk die ze hebben bezocht.
Ze hebben daar ballen, potloden, pennen etc. gegeven. Vervolgens hebben deze kinderen bij de soupkitchen een maaltijd gekregen. De jongste Hoogervorst heeft eigenhandig de borden gevuld. Daarna zijn ze gaan voetballen op het terrein waar de groentetuin komt. Alleen het hek is af momenteel. Fina gaf aan behoefte te hebben aan een waterpunt.

Verder heeft de familie Hoogenvorst een groot aantal MHV hockey shirts meegenomen en aan een school overhandigd. (zie foto onderaan de nieuwsbrief)

Juni 2019 : Wijzigingen in het bestuur 

Annemarie van Duuren heeft helaas aangegeven te moeten stoppen met haar bestuursfunctie voor SOMO. Het bestuur dankt Annemarie voor haar enthousiaste inzet en wenst haar veel succes met haar huidige bezigheden.

Hein Muller
Ik wil me graag als nieuw bestuurslid voor ICT en Communicatie voorstellen.
Ik ben 52 jaar, woon in Haarlem en werk full time in de automatisering als software tester.
In de zomer van 2016 ben ik in contact gekomen met Somo via de oud voorzitter.
Eind 2017 heb ik gedurende een drietal weken lesgegeven in algemeen computergebruik aan leraren en omwonenden van de Maarssen School in Outjo. Dit project is erg gewaardeerd door diegenen die de cursus hebben gevolgd.

Maart 2019 : Overkapping Soup Kitchen weggewaaid !

Begin februari kregen wij een triest bericht van mevrouw Fina Job, onze contactpersoon in Outjo. De Soup Kitchen, het uitgiftepunt van de dagelijkse maaltijd voor (wees) kinderen, is door een zware storm verwoest.  Er wordt inmiddels hard gewerkt aan de wederopbouw en wij hebben als bestuur een extra donatie kunnen doen. De reacties op onze extra gift waren weer hartverwarmend, namens alle kinderen in Outjo: dank u wel!

Maart 2019 : Wijzigingen in het bestuur 

Laura de Groot heeft begin dit jaar aangegeven te moeten stoppen met haar bestuursfunctie voor SOMO. Het bestuur dankt Laura voor haar inzet en gaat op zoek naar een nieuwe voorzitter. Hein Muller, onze ICT specialist, is bereid het website beheer van Laura over te nemen. Een aantal vergaderingen zal Harry Wels, werkzaam als universitair docent ontwikkelingssamenwerking bij de Universiteit Leiden, onze vergaderingen bijwonen en zo het bestuur adviseren en ondersteunen.  Harry en Hein: dank voor jullie inzet.

Oktober 2018 :Sportshirts voor kinderen in Outo!

Graag willen wij hockeyclub MHV Maarssen bedanken voor alle oude shirts die wij aan de Maarssen-school in Outjo mochten doneren. Via onze oud voorzitter Jan van de Boogerd en zijn vrouw is een deel van de shirts goed aangekomen in Outjo. De kinderen ter plekke zijn ontzettend blij met echte sportshirts, dat is een luxe die ze niet kennen. Het is mooi dat de shirts zo nog jaren gebruikt kunnen worden. Mooi ook dat dit de binding tussen de Maarssen-school en Maarssen weer versterkt. Kinderen in Outjo zijn er trots op om een shirt uit het verre Nederland te dragen. Een mooie samenwerking tussen MHV en SOMO! 

Juli 2018 : Bezoek van onze contactpersonen aan Nederland

In de maand Maart waren onze contactpersonen uit Outjo mevrouw Fina Job en haar man Abraham op bezoek in Nederland. Zij waren hier op uitnodiging gekomen van Mieke en Michel van Schaik. Zaterdag 21 april j.l. hebben wij elkaar ontmoet tijdens een lunchbijeenkomst bij Mariette van der Wilt thuis. Ook onze ICT specialist Hein Muller was aanwezig. We hebben met elkaar gesproken over de projecten, de toekomstplannen en de ontwikkelingen ter plekke. In Outjo wordt hard gewerkt om de armoede te bestrijden, al blijft onze hulp (helaas) hard nodig. Namens Fina Job en haar man ook een hartelijk dank voor onze donateurs waardoor wij een grote groep kinderen kunnen blijven ondersteunen met een dagelijkse maaltijd en scholing! Wij kijken terug op een mooie en constructieve bijeenkomst.

Februari 2018 : Extra schoolkinderen

We zijn verheugd te kunnen melden, mede door uw genereuze giften in de maand december, dat wij dit jaar het onderwijs kunnen bekostigen van 5 extra kinderen! Hiermee is de groep kinderen waarvoor SOMO de opleiding betaalt gegroeid van 40 naar 45 kinderen. Voor deze groep kinderen betalen wij het schoolgeld, de schoolkleding, schoolspullen en de benodigde toiletartikelen. Opleiding is voor deze groep kansarme kinderen de enige stap richting een betere toekomst. Ook in 2018 blijven wij de (enige) dagelijkse maaltijd verzorgen voor een groep van 100 (wees) kinderen. Door deze maaltijd hebben deze kwetsbare kinderen in ieder geval 1 maaltijd per dag en daardoor kunnen ze het ook opbrengen om de schooldag te volgen. Met een lege maag kan je immers niet leren. Dank voor uw steun voor deze groep kinderen!

Februari 2018 : Film bezoek Outjo

Tijdens de bestuursreis van afgelopen jaar heeft ons ere lid Ab van der Veen samen met zijn vrouw een film gemaakt over het bezoek aan Outjo. Deze film geeft een goed beeld van onze projecten, het land en de mensen met wie wij samenwerken. Door op de link https://www.facebook.com/somomaarssen/videos/889822777863465/ te klikken kunt u de film bekijken. Veel kijkplezier!

December 2017 : Afscheid bestuurslid Stef van Leeuwe

Zaterdag 18 november j.l. hebben wij in huiselijk kring afscheid genomen van ons gewaardeerde bestuurslid Stef van Leeuwe. Stef heeft zich ruim 10 jaar als penningmeester vol overgave ingezet voor SOMO. Tijdens deze avond hebben wij met elkaar teruggeblikt op alle mooie projecten waar Stef zich belangeloos heeft ingezet. Stef heeft zijn taken inmiddels overgedragen aan Mariette van der Wilt, zij heeft ontzettend veel zin in haar nieuwe functie. Stef: nogmaals dank voor de fijne samenwerking!

Oktober 2017 : Actie in samenwerking met hockeyclub MHV Maarssen

In samenwerking met hockeyclub MHV uit Maarssen is de eerste lichting van de oude hockeyshirts door bestuursleden Stef van Leeuwe en Gerhard Overdijkink overhandigd in Outjo. In Outjo kunnen ze deze shirts heel goed gebruiken omdat er weinig tot geen sportkleding voor sportlessen beschikbaar is. Mooi dat de shirts op deze manier hergebruikt kunnen worden. Wij zijn nu aan het bekijken hoe wij de volgende lichting tegen geringe kosten in Outjo kunnen krijgen. Mocht u hiervoor mogelijkheden hebben dan vernemen wij dat graag. Tevens zijn 25 shirtjes van de in augustus gehouden Vechtloop overhandigd.
  

Februari 2017: Flessenbonactie Albert Heijn Plesmanlaan brengt 166,60 euro op!
Namens het bestuur van SOMO heeft Annemarie Ritter in februari de opbrengst van de flessenbonnenactie van de Albert Heijn op de Plesmanlaan in ontvangst mogen nemen. 
Namens de kinderen in Outjo: hartelijk dank!

December 2016: Annemarie Ritter nieuw bestuurslid SOMO
Het bestuur is bijzonder verheugd dat Annemarie Ritter bereid is om ons bestuur te versterken!!
Annemarie is werkzaam als makelaar/taxateur bij ERA Ritter Makelaardij in Maarssen en wil graag haar kennis, kunde en netwerk inzetten voor de mensen in Outjo. De stelregel dat wij geen kosten maken en dus dat elke euro ingezet wordt voor armoede bestrijding spreekt haar bijzonder aan. In de eerste nieuwsbrief van 2017 zal Annemarie zich voorstellen.

November 2016: Vrijwilligersmarkt Bisonspoor Maarssen
Op 5 november stond SOMO met een stand op de vrijwilligersmarkt in Bison Shopping Centre. Veel mensen hebben de stand bezocht en het voltallige college van burgemeester en wethouders kwam uitgebreid langs voor informatie en een praatje. Het was een dag waarop we veel contacten hebben kunnen leggen en enkele bedragen mochten ontvangen, waarvoor dank! Belangrijkste doel was het geven van informatie en het verhogen van de naamsbekendheid van SOMO.

Juli 2016: Bestuursinformatie
Per 1 juli a.s. treedt Ab van der Veen af als bestuurslid/secretaris van SOMO. Vanaf de oprichting van SOMO is hij secretaris geweest. Daarvoor, vanaf eind 90 ‘er jaren, was hij als ambtelijk vertegen-woordiger van de gemeente Maarssen betrokken bij het samenwerkingsproject van de Vereniging Nederlandse gemeenten (VNG) waarbij de gemeente Maarssen werd gekoppeld aan de Namibische gemeente Outjo. Dit samenwerkingsproject zou tot overdracht van kennis moeten leiden met als uiteindelijk doel armoedebestrijding. Na enkele jaren besloot de gemeente Maarssen dat dit geen gemeentelijke taak meer was en werd SOMO opgericht. Daarin werd Ab secretaris. In de bestuursvergadering van juli wordt aan dit afscheid aandacht besteed. Als opvolger van Ab van der Veen is Gerhard Overdijkink benoemd. Hij wordt per 1 juli de nieuwe secretaris van SOMO. De andere bestuursfuncties blijven bij dezelfde personen zij het dat de nieuwe contact-persoon voor de contacten met Outjo (voorlopig) Stef van Leeuwe wordt.

Mei 2016: Overlijdensbericht de heer J. van Wyk
Eind mei is in Outjo dhr. J. van Wyk overleden. Dhr. Van Wyk was gemeentesecretaris van de gemeente Outjo in de periode dat het samenwerkingsproject tussen Maarssen en Outjo is gestart. Als lid van de delegatie van Outjo is dhr. Van Wyk in Maarssen geweest voor een stage van twee weken. Wij zullen hem als een zeer vriendelijk en gastvrij mens blijven herinneren en wensen zijn vrouw en verdere familie veel sterkte toe bij de verwerking van dit verlies.